Xenon ve LED Arasındaki Fark Nedir?

XENON LED XENON Arasındaki Fark Nedir?

Xenon ve Led dünyası, önceden bilgisi olmayanlar için bu konu biraz mayın tarlasıdır.Kafanız karışa bilir,farklı teknolojileri kullanan farklı ampul türleri vardır. Halojen, Xenon,Led Xenon gibi kelimelerin  her birinin ne anlama geldiğini anlaması zor olabilir.


Levogaraj.com, yardımcı olması için buradadır - Ampul çeşitlerini anlamak için bu kullanışlı kılavuzu yapmaya çalıştık.Her ampul çeşidinin avantaj ve dezavantajları vardır,bunları anlamak için okumaya devam edin. 

Teknolojilere bir bakalım,

Bu basit referans kılavuzuyla teknolojiler arasındaki farklara bir göz atın:

    Halojen   Xenon   LED Xenon  
Tahmini renk sıcaklığı  3200K - 5000K  4000K - 6000K  3000K - 12000K  
Tahmini kullanım ömrü  200 - 400 saat  2.500 saat  5000 saat  
Kurulum Çoğu araçta kurulumu kolaydır - ampuller kolayca yerine takılabilir İlgili voltajlardan dolayı yerini almak için bir elektrikçiye ihtiyacınız olabilir Çoğu araçta kurulumu kolaydır - ampuller kolayca yerine takılabilir  

Gördüğünüz gibi, her teknoloji farklı avantajlar sunuyor. Şimdi, her birini inceleyelim...
 

HALOGEN

Halojen, ampullerin üretimi ucuzdur, ayrıca çoğu araçta değiştirilmesi çok kolaydır . 

Ampulün içinde tungsten ve halojen gazı ile yapılmış bir filament bulunur. Elektrik ışığı filamente ulaştığında ampul yanar, parlamaya başlayan tungsten ısıtılır. Endişelenmeyin, bu ısı arabanıza zarar vermez. 

Çoğu halojen far, yaklaşık 3200K ila 5000K arasında bir renk aralığı vardır. Halojen farların büyük bir dezavantajı budur.

Artıları: Kolay değiştirilebilir, basit yapı, çeşitli boyutlar, uygun maliyet

Eksileri: Enerji tüketimi, ekstra bakım masrafları

Halogen ürün yelpazemizi burada bulabilirsiniz.Tıklayın

XENON

Yolda bulunan xenon ampul sayısı artmaktadır. Artık birçok üst düzey araçlarda standart olarak geliyorlar ve bazı halojenlerin ulaşamayacakları bu birinci sınıf, şık görünüm veriyorlar . Xenon ampuller, halojen bir ampulden daha parlak, daha beyaz bir ışık üretebilir ve daha uzun ömürlü olma eğilimindedir.

Xenon, Yüksek Yoğunluklu Deşarj anlamına gelir. Halojen ampule göre farklı bir şekilde çalışır. Isıtmalı ve parlayan bir filament yerine, Xenon farları ampul içindeki gazın şarj edilmesi için elektrotlar kullanıyor. Bu da yolda gördüğünüz ışığı üretir. 

Xenon ampuller, ilk açtığınızda tam parlaklığa ulaşmak için birkaç saniye geçtiği görülür. Aynı zamanda birkaç kez kullanılmaları gerekiyor, böylece Xenon'lar potansiyellerine tam olarak ulaşabilirler.

Artılarına: Halojenlere göre ürettiği ışık miktarına göre harcadıkları enerji çok daha az olur fakat aynı zamanda üretilen ışık miktarı fazla olduğu için doğru ayarlamalar yapılmazsa karşıdan gelen araç sürücüsü için görme sorunları oluşturabilir (Bu soruna genellikle sonradan takılan kitler sebeb olmakta.)

Halojenlere göre daha uzun ömürlü olmaları, daha az enerji ile daha çok ışık üretimi, verimlilik, sürücü için daha iyi bir görüş

Eksileri: Karşıdan gelen araçlar için parlama problemlerine sebep olmaları, yüksek maliyet, karmaşık sistem, üretiminde kullanılan zararlı olabilecek maddeler, çalışma sıcaklığına ulaşmalarının birkaç saniye alması.

Bazı xenon farlarda kullanılan civa gibi metaller insan sağlığı için sorunlar oluşturmakta.

Kazalar genellikle hız ve teknik problemler nedeniyle meydana gelseler de, Xenon farların sahip olduğu güçlü ışık sebebiyle sürücülerin rahatsız olma ihtimali de var.

Olumsuz taraflarına gelirsek, halojenlere göre artan maliyetleri, bakım maliyetlerinin artması, ek olarak balast ismi verilen yüksek voltaj elektriğin kontrolü ile ilgilenen bir cihaza ihtiyaç olması gibi olumsuzluklar söylenebilir.

 

LED XENON

LED lamba ampulleri endüstride yeni bir gelişmedir. Bu ampuller aşırı beyaz ışık üretebildikleri için çok popüler olduklarını kanıtlıyorlar. Artı, uzu ömürleri ve çalışması gereken düşük voltaj nedeniyle çok daha verimli. 

Ampullerin kendisinde filament bulunmadığından, LED'lerin teknik olarak zaman içinde aşınacak parçaları yoktur, yani Xenon veya halojen far ampullerinden daha uzun sürdükleri anlamına gelir. 

LED farlar şu anda yolda çok yaygın değildir. Halojenler ve Xenonlar için farklı bir şekilde çalıştıklarından ampulün arkasından soğutulmaları gerekir - far ünitesi bazen farklı bir tasarım gerektirir. 

LED'ler araçlara farklı türlerde ve şekillerde üretilebilmekteler.Bunlara DRL ismi verilmiştir. DRL'ler (Daytime Running Lights) , uzun ömürleri ve şık görünümü nedeniyle LED teknolojisini kullanmaktadır.

Artıları: Küçük boyutları, uyarlanabilir olmaları, çok düşük enerji tüketimi,Xenon’lara göre gerçek beyaz (Saf) bir renk tonuna sahip olmalarına rağmen halojenlerden daha iyi aydınlatma performansı sağlamaları.

Eksileri: Yüksek üretim maliyeti, çalışma sırasında ortaya çıkan yüksek ısı.

Burada LED XENON far ampul yelpazemizi keşfedin , Tıklayın

Peki, benim aracım için en iyi far ampulü hangisi?

Far teknolojileriyle ilgili avantaj ve dezavantajları inceleyecek olursak; karşımıza şu sonuçlar çıkıyor:

  • Halojen ampuller düşük fiyat, kolay ulaşılabilirlik ve kolay monte edilebilme gibi avantajlara; düşük ışık gücü ve kısa ömür gibi dezavantajlara sahip.
  • XENON ampuller yüksek ışık gücü, halojen farlara göre 3 kat uzun ömür ve farklı renk seçenekleri gibi avantajlara sahip. Ancak halojen farlara göre 10 kat daha yüksek ücret ve yüksek montaj ve değişim ücretleri gibi dezavantajları bulunuyor.
  • LED Xenon ampuller ise çok düşük elektrik tüketimi, kolay montaj, parlaklık ve küçük boyutlarda olma gibi avantajlar sunuyor. Tabi oldukça yüksek satın alma maliyetleri gibi dezavantajları da bulunuyor.

Halojen, LED ya da XENON Ampullerinizi www.levogaraj.com’dan hemen satın alabilirsiniz.

 

eticaretPORT Altyapısı Kullanılmıştır